Heel lang gelezen, ik weet het nog als de dag van 30 december 2007, schreef ik 'Klaar!. Met project 'Minder Matthijs'' was ik er in geslaagd om in nog geen 9 maanden mijn gewicht terug te brengen van 121,8 naar 89,7 kilogram. Een afname van 32,1 kilogram. Als je heel goed keek, dan was het verschil wel te zien.
Oud en Nieuw

Een mooi succes; project afgesloten. Klaar.

Dacht ik.

Om niet stil te zitten ben ik daarna meteen met het volgende project begonnen, 'Matthijs beweegt' en liep ik 6 maanden later een kleine 10 kilometer, bij de Haarlemse grachtenloop.

Ondertussen had ik Ilse ontmoet, veranderde mijn slaap- en eetpatroon en schoot het hardlopen er steeds vaker bij in. Allemaal keuzes, geen excuses.

Wanneer ik in de winkel toch die broek weer een maatje groter moest kopen, dan nam ik me steeds weer voor om het hardlopen weer op te pakken. Helaas dacht mijn lijf daar anders over; elke keer was het na een paar honderd meter weer een knie die besloot dat het wel weer genoeg was voor vandaag. Nee, met overgewicht gaan hardlopen, dat ging het niet worden.

Ik kocht een step om dan maar op die manier mijn lijf weer in beweging te krijgen en wat overtollige kilo's kwijt te raken. Het voordeel van steppen is dat je lijf niet bij elke stap een klap krijgt te verwerken, zoals bij hardlopen. Nu was er geen knie meer die protesteerde.
Het nadeel van steppen is dat het niet zo lekker gaat als het hard waait, want dan kom je bijna niet vooruit en lijkt wandelen sneller te gaan. Als het heeft geregend, dan glijdt je voet nogal eens weg met afzetten, wat ook niet fijn is. Steppen door de sneeuw is helemaal niet te doen. Hardlopen kan eigenlijk altijd, ongeacht het weer.

Ik mis hardlopen.

Precies twee maanden geleden ben ik bij de sportschool begonnen aan een programma om af te vallen, want 122,2 kilo, dat is echt veel te veel, zelfs als je 1m94 lang bent. Inmiddels zijn de eerste 10 kilo er bijna af. Niet zo zeer door het sporten, maar vooral door mijn voeding aan te passen. Het duurt nog wel een poos voordat ik weer onder de 90 kilo zit, maar ik ben inmiddels hard op weg.

In oktober wil ik het hardlopen weer gaan oppakken, helemaal starten vanaf 0, met een beginnersprogramma. Als alles voorspoedig blijft gaan, dan zet ik voor eind december een 5 kilometer loopje in m'n agenda.

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen, ik ben weer bezig met een project:

'Minder Matthijs (revisie 2)'.